Modalitatea moderna, eficienta si o investitie pe termen lung de incalzire a locuintei – incalzirea in pardoseala

INCALZIREA IN PARDOSEALA. Afla tot ceea ce este necesar pentru a instala incalzire in pardoseala

Incalzirea in pardoseala

O noua metoda de a incalzi locuinta o reprezinta incalzirea in pardoseala. Este o metoda moderna, eficienta, care asigura propagarea uniforma a caldurii, in toata incaperea unde este montata instalatia. Caldura este distribuita de jos in sus catre  pardoseala. Vei pasii mereu pe o podea calda si te vei bucura de caldura uniforma in intreaga camera.

Incalzirea in pardoseala se poate face cu agenti termici sau agenti electrici si modalitatea de propagare a caldurii este transmiterea ei, in ambele variante, prin intermediul tuburilor sau a cablurilor direct catre sapa de beton a pardoselii.

Incalzirea electrica prin pardoseala.

Pentru a realiza acest tip de incalzire trebuie montata o retea de conductori care se prezinta sub forma unor covorase de plastic care contin acesti conductori/rezistente electrice . Aceste covorase se instaleaza incluzandu-le intr-un strat de adeziv.

Incalzirea electrica prin pardoseala este recomandata si avantajoasa pentru locuintele cu costuri reduse la energia electrica. Acest tip de incalzire se instaleaza repede si are costuri mai scazute fata de incalzirea cu agent termic lichid-apa.

Incalzirea prin pardoseala cu agent termic lichid.

Agentul termic folosit pentru acest tip de incalzire prin pardoseala este unul lichid, de regula apa. Si aceasta metoda este una eficienta cu costuri reduse. Prin pardoseala va circula apa incalzita la temperaturi mai mici decat apa folosita in sistemele conventionale de incalzire, intrucat suprafetele sunt mai mari.

Incalzire cu aer cald.

Prin acest sistem de incalzire prin pardoseala, este produs un aer cald care va fi propagat prin reteaua de conducte instalate sub pardoseala. Este mai putin folosit in spatiile rezidentiale, fiind preferat in spatiile mari industriale.

Despre eficienta incalzirii prin pardoseala.

Indiferent de tipul de sistem folosit pentru incalzirea prin pardoseala este foarte important materialul din care este confectionata pardoseala. Fiecare fel de finisaj are parametrii proprii de incalzire, rezistenta termica si randament.

Astfel, specialistii in domeniu recomanda pardoseala din placi ceramice pentru pastrarea la cotele cele mai bune a caldurii. Sunt recomandate piatra, marmura, mozaicul.

In ceea ce priveste lemnul (pardoseala de lemn), trebuie avut in vedere ca lemnul este influentat de variatiile de temperatura, isi poate schimba aspectul. Incalzirea prin pardosela este recomandat a fi instalata pentru pardoseli laminate, din parchet dublu stratificat si lemn masiv bucati inguste.

Este bine a fi evitata acoperirea pardoselii cu covor/mocheta intrucat acestea pot izola pardoseala si asfel incalzirea este mai lenta si va fi necesara o temperatura mai mare a agentului termic.

Incalzirea in pardoseala prezinta avantaje dar si cateva dezavantaje.

Avantajele incalzirii in pardoseala:

Caldura este distribuita uniform in aerul de deasupra pardoselii.

In incapere este mentinuta o temperatura optima, constanta pe un timp mai indelungat.

Nu implica circularea aerului prin diferite guri de aerisire si astfel calitatea aerului nu va fi modificata de prezenta prafului sau alergenilor.

Este un tip de incalzire eficient cu un consum mai redus de energie, indeosebi incalzirea bazata pe agentul lichid-apa.

Foarte relevant, ca avantaj, este faptul ca, estetic, incalzirea in pardoseala confera modernitate si eleganta locuintei, fiind de fapt un sistem de incalzire ascuns vederii. Spatiul dedicat caloriferelor sau altor sisteme de incalzire ramane liber putand fi folosit in alte scopuri.

Este un sistem rezistent, care folosit in conditii optime poate functiona zeci de ani.

In situatia aparitiei vreunei defectiuni se demonteaza doar locul din pardosela unde a aparut acea defectiune.

Ca si dezavantaje tebuie stiut ca:

Incalzirea prin pardoseala este mai lenta, la folosirea ca si agent a apei, incalzirea poate dura cateva ore iar la un sistem electric aproximativ o ora.

Conteaza materialul din care este facuta pardoseala (cea din beton se incalzeste mai greu dar ulterior pastreaza si elibereaza caldura un timp mai indelungat).

Costurile de montare si intretinere pot fi mai ridicate.

Sistemul de incalzire prin pardoseala nu trebuie instalat in intregime sub mobilierul din incapere pentru ca nu mai este la fel de eficient. Mobilierul trebuie amplasat adaptat dupa acest sistem de incalzire sau daca nu, sa fie mobilier cu picioare de sustinere.

INSTALAREA SISTEMULUI DE INCALZIRE PRIN PARDOSEALA

Pentru instalarea acestui sistem pot fi folosite doua moduri: instalare uscata si instalare umeda.

Instalarea uscata se face direct in pardoseala iar pentru instalarea umeda trebuie incluse conductele sau covorul electric intr-o sapa.

Incalzirea prin pardoseala cu covor electric este mai usor de realizat fiind nevoie de un kit complet cu instrumente de masurat si de taiat, cablu electric, plasa de suport, tuburi de protectie cablu de alimentare, senzori de pardoseala si termostat. Instalarea se face pe suprafete nivelate si neacoperite de mobilier (sa existe deasupra un spatiu de aer de cel putin 5 cm).

La instalarea unui sistem de incalzire in pardoseala trebuie avute in vedere:

Cablurile de incalzire trebuie montate la distante egale intre spire fara sa se atinga.

Senzorii pentru pardoseala trebuie sa fie montati in tuburi copex.

Termostatele se monteaza in perete, departe de razele soarelui.

Alegerea covorului de incalzire trebuie facuta in functie de suprafata si zona de incalzit.

Astfel puterea covorului de incalzire este recomndat sa fie:

Pentru baie intre 120 si 160 W/mp,

Pentru bucatarie intre 80 si 100 W/mp,

Pentru living intre 70 si 120 W/mp,

Pentru hol intre 100 si 120 W/mp.

Stratul de sapa turnat sa fie de max. 100 mm, pentru a nu face greoaie incalzirea si  sa fie uscata atunci cand este montat sistemul.

Incalzirea in pardoseala nu usuca aerul, nu produce umiditate, iar cu o pardoseala calda vei simti mereu un confort sporit.

3 thoughts on “Modalitatea moderna, eficienta si o investitie pe termen lung de incalzire a locuintei – incalzirea in pardoseala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *